13 Mayıs 2013 Pazartesi

Arap ve İsrail Savaşları


                                              Arap –İsrail Savaşları

             Arap-İsrail ihtilafının çıkış nedeni, tüm dinlere açık yönetimiyle, bölgede tam beş yüzyıl barış sağlayan Osmanlı İmparatorluğu’nundış güçlerin tahrik ettiği milliyetçilik akımlarıyla parçalanmasını takiben kurulan düzenin bozulmasıdır.

            Yapay sınırlar içinde oluşturulan Arap Devletleri, daha kendi aralarındaki çekişmeleri gideremeden, soykırımdan kaçan veya göç eden Yahudilerin kurduğu İsrail ile çatışmaya girmiş ve o döneme damgasını vuran soğuk savaşın da etkisiyle doğu Akdeniz savaş alanına dönmüştür

          1948-1949 Arap-İsrail Savaşı İsrail için bir kuruluş    savaşı niteliğinde olmuştur. 1956 Savaşı daha geniş kapsamlı olarak Mısır’ı Batı ile karşı karşıya getirmiştir. İsrail için yardımcı ve yan kuvvet rolü oynamıştır. Ancak 1967 Arap-İsrail Savaşı diğer iki savaştan farklı olarak İsrail ile Arap dünyasını karşı karşıya getirmiştir. 

            Bu savaşın sonuçları incelendiğinde Ortadoğu’da etkisinin günümüze kadar devam ettiği bir dönem açılmıştır. Birinci Dünya Savaşı sonunda İngiltere’nin mandasına bırakılan Filistin, Yahudilerle Araplar arasındaki çatışmalar nedeniyle İngiltere’ye sorun olmuştur.

            İki savaş arası dönemde İngiltere’nin Araplarla Yahudileri uzlaştırmak için harcadığı çabalar bir sonuç vermediği gibi, Filistin topraklarını bu iki millet arasında pay etmek istemesi de bir çözüm getirmemiştir.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder